...

Свободно време

Опознайте района и ще се връщате отново и отново. Нашата цел е да се откъснете напълно от градското си битие и да се потопите в друга, по-иделична реалност, без да се лишавате от удобствата на цивилиазацията.

Априлци е едно от най-облагодетелстваните от природата кътчета на България. Централна Стара Планина, с нейните природни резервати и безброй възможности за пешеходни преходи е само на няколко километра от Вас. Тук планинските пътеки се вият в подножието на скалистите урви, край речни долини и закътани от ветровете поляни. Промушват се в сенчестия лабиринт от вековни гори, за да се отправят нагоре към забучените в небето върхове. Възрожденският град Априлци е разположен в подножието на Стара планина и съчетава красивата природа, чист въздух, слънце, спокойствие и условия за разнообразни видове спорт и туризъм, еко пътеки, лов и риболов, конна езда, велосипеди, фото туризъм, както и посещение на много манастири, църкви, арт галерии и ателиета за занаяти.

Прекрасната природа на средна Стара планина и организираните пет живописни екопътеки (екстремна, конна и пешеходни), са в състояние да ви покажат красотата на България. Тук са прочутото Видимско пръскало, околностите на хижа “Плевен”, връх Ботев, връх Русалка и още много други. Сред резерватите, които са на една ръка разстояние от Априлци са резерват “Боатин” , “Царичина”, “Джендема”, резерват “Соколна” , Местността “Поленици ” и пещера “Троновете”, Тракийско светилище,  Хижа “Плевен”, Връх “Марагидик” или “Русалка”,Троянски манастир. В близост се намира Ловно стопанство Росица м.Лъгът. Не пропускайте разходката в дивечовъдната станция, заобиколени от диви животни.

Местности и забележителности

които можете да посетите по време на Вашия престой при нас

Конна езда

Неописуемо е удоволствието да се разходите с кон сред природата или дори в манеж с лицензирани инструктори. Ние предлагаме много специално изживяване в една от най-добрите конни бази в България.  Конюшната работи само с клиенти на семеен хотел “Пар Авион”. Необходимо е записване един ден предварително. Посещенията са след 17 ч. Обърнете се към служителите на рецепция за записвания и повече информция.

Планинско колоездене

Върховете около град Априлци предлагат разнообразен терен с различни степени наклон и трудност. Някои пътеки са покрити със зеленина, от други, по-високо се открива хоризонта. Има и технични маршрути и DH маршрути за по-опитните. Районът предлага различни нива на трудност, подходящи за всички – от начинаещи до по-опитни колоездачи.

Лов и риболов

В град Априлци има изобилие от диви животни, които са подходящи за ловуване. Априлци се намира на територията на две ловни стопанства и предлага чудесни възможности за лов.

Около град също така има много реки и малки езерца. Водите са чисти и изобилстват от различни видове риби, като пъстърва например. Лесно се намира тихо кътче за отдих сред природата, където можете да хвърлите въдица. Преживяването винаги е изключително.

Видимско пръскало

Екопътека  „Видимско пръскало” е разположена южно от квартал Видима на гр. Априлци. Изградена е от Дирекцията на Национален парк Централен Балкан като опознавателен туристически маршрут, който запознава с парка и един от неговите резервати – Северен Джендем. Началото е от ВЕЦ Видима,трасето върви успоредно на река Пръскалска, минава през вековна букава гора и отвежда до скални стени,от които се спуска 80-метровия водопад Видимско пръскало.

По маршрута се предлага интерпретативна програма, представяща животни, растения, гори, пасища и води в парка, както и акценти от местната история.

Преходът е 2 часа има беседки и удобни места за барбекю.

Конен маршрут

По време на движение по пътеката ние ще ви върнем повече от хилядолетие назад във времето при първите българи, които от височината на своя кон бавно са напредвали по пътя си в завладяване на нови територии, разчитайки най-важните за тях следи в природата.

Преходът е 2 часа има беседки и удобни места за барбекю. Изисква се предварителна подготовка и опит в ездата.

Балканджии

Маркираната пътека ви отвежда в една от най-интересните защитени територии в България, запознава ви с Национален парк Централен Балкан. От край време наричат тези земи люлка на българщината и хранилище за националната ни култура. Маршрутът „По пътя на балканджиите” следва стъпките на тези горди планинци – балканджиите, разказва за техните селища и особеностите на балканджийския начин на живот, за техния бит и култура.

Преходът е 3 часа, по алпийска пътека, има беседки за почивка. Изисква се подходяща екипировка и спортни обувки.

Водните дупки

Маршрутът предлага разходка в Национален парк „Централен Балкан” и е един от неговите девет строги резервата – „Северен Джендем” . Това е най-високо разположеният резерват в парка и съхранява уникален растителен и животински свят. Маркираната пътека води през вековни букови гори, край атрактивни и редки растения и сред тях-два изключително интересни вида: тис – рядък защитен вид, включен в Червената книга на България и родопски силивряк – балкански ендемит, защитен вид, включен в Червената книга на Бълагария и в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Преходът е 2 часа, има беседки за почивка.

Паметник Цанко Дюстабанов, местност Бунаря

На 11 май 1876 година в подножието на Марагидик, на местността Бунаря става последното сражение от Новоселското въстание между башибозуци и черкези и новоселци и габровци. През 1934 година на това място е построен голям паметник, в основата на който са положени костите на убитите въстаници. Паметника представлява пресечена пирамида и е висок 6 метра.

Преходът е 2 часа, има беседки и удобни места за барбекю.

Следотърсачи в природата

От маршрута „Следотърсачи в природата” ще разберете, че следите в природата са всички понякога много малки и слабо забележими доказателства за съществуването на живот около нас, за взаимоотношенията между живите същества и тяхната връзка с неживата природа.

Преходът е 2 часа, има беседки и удобни места за барбекю.

Лицензиран гид, за конпетентността на когото гарантираме,  ще ви покаже приказната природа на Стара планина. Обърнете се към служителите на рецепция за записвания и повече информция.

Новоселки манастир “Света Троица”

С изграждането на девическия манастир е свързано името на един от най-видните новоселски първенци Петър Йончев Балджи. По негова инициатива се закупува най-старото печатано Евангелие в Ново село. Първата игуменка на манастира е Сусана, от калоферския девически манастир. Монахините, които са убити по време на Новоселското въстание вземат дейно участие в подготовката и избухването му.

Музейна сбиркаНовоселското въстание

Отразява събитията по време на Новоселската епопея. Там се съхранява духа на вечните възрожденски идеали. Новоселското въстание е най-масовото въстание в Северна България и част от най-голямото въстание през Възраждането – Априлското. Обявено е на 01 май 1876 година, с главен войвода Никола Дабев. През 1976 година в чест на 100 годишнината от Новоселското въстание четирите села Ново село, Зла река, Видима и Острец се обединяват в град Априлци.

Батошевски мъжки манастир “Успение Богородично”

Понастоящем манастирът “Успение Богородично” е постоянно действащ и е обявен е за паметник на културата. Храмовият му празник е 15 август (28 август ст. стил). Манастирската черква е каменна псевдобазилика с три кораба и три купола. Освен вътрешен, има и открит, богато зографисан притвор (нартекс). Ценност за българското национално изкуство представлява големият дърворезбен иконостас и запазените икони от Цаню Захариев (Стария, 1790-1886), представител на Тревненската живописна школа. Самобитни живописни стенописи има в западната част на открития притвор, по централния купол и сводовете.

Девически манастир “Въведение Богородично” в с. Батошево

Не е известно точно кога е основан. Опожарен е в 1674 г. и възобновен два века по-късно – в 1872 година от Миню Попкоев като “семеен” манастир, в който първа монахиня е една от дъщерите му –  Мария. Съществува от 40-те години на ХІХ век като метох, а от началото на ХХ век е манастир. Представлява комплекс от църква, построена през 1905 г., жилищни и стопански сгради. В църквата има икони на Станислав Доспевски. Манастирът е свързан е с подготовката на Априлското въстание през 1876 година. Понастоящем манастирът е постоянно действащ. Обявен е за паметник на културата. В края на юли 2004 година манастирът пострада от ураган, който изкорени вековни борове и разруши покрива на спалните помещения.

Троянски ставропигиален манастир “Успение Богородично”

На десет километра източно от Троян, непосредствено до Орешака, в красива местност на брега на Черни Осъм, е разположен Троянският ставропигиален манастир “Успение Богородично”. Най-значителен паметник на културата в Троянския манастир е църквата “Успение Богородично”. Разположена в южния двор, сред двуетажните и триетажните еркерни жилищни сгради, тя представлява архитектурен и колоритен център на ансамбъла. За украса на новопостроената църква троянските монаси поканили през 1847 г. един от най-известните и утвърдели се възрожденски художници – Захарий Зограф. Неговите стенописи покриват всички вътрешни стени на храма с ярки багрени хармонии и множество редки сюжети. Ръководейки се от своите възрожденски и патриотични възгледи, наред с обичайните Христос Вседържител, деветте ангелски чина, пророците, евангелистите, празниците, чудесата Христови, светците-войни, художникът помества на централно място – срещу олтара, образите на св.св. Кирил и Методий, св. Михаил Болгарин (навярно Михаил Воин от Патукс) и софийските мъченици св. Георги Нови и св. Никола (Софийски).

Организирано посещение на манастир – запитване на рецепция, при група над 10 човека.